SJAJNO
ZDRAVA SALATA OD SOČIVA, A UKUS JE FANTAZIJA: Sprema se za tili čas, idealna je za LETO (RECEPT)
Sočivo ili leća je izuzetna namirnica koja se u ishrani ljudi koristi već nekoliko hiljada godina. Bliski istok se smatra postojbinom ove kulture, koja je danas rasprostranjena u mediteranskoj i arapskoj kuhinji.
Izuzetnost ove namirnice čini veliki sadržaj belančevina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, kao i vitamina B1 i B9. Možemo se susresti sa više vrsta sočiva ili leće zelenim, crvenim, crnim sočivom, krupnijim ili sitnijim.
Pripremamo ga kao varivo ili salatu. Sočivo u našoj kuhinji nije značajnije zastupljeno, voleli bismo da ovaj recept bude podsticaj kako bi ovu izvanrednu namirnicu češće koristili u ishrani.
Šta nam je sve potrebno:
200g zelenog sočiva
kocka za bujon (povrtna ili pileća)
600ml vode
2-3 čena belog luka
1 lovorov list
2 grančice timijana, može i sušeni timijan
1 manji celer isečen na četvrtine
jedna šargarepa
250g čeri paradajza
2 srednja krastavca
1 crveni luk
korijander, pola veze
peršun, pola veze
100g starijeg sira
100g rukole
Dresing:
Sok od jednog limuna
Narendana korica limuna
senf dižon
maslinovo ulje
Način pripreme:
Sočivo oprati u nekoliko voda. U posudu sa sočivom sipati vodu, dodati kocku, povrće i začine. Kuvati 20-25 minuta. Dodati so i biber, ukoliko za to ima potrebe.
Procediti sočivo i izvaditi povrće i začine.
Dresing:
Najednostavnije je uzeti teglu sa poklopcem, sve sastojke sipati u teglu, pa sve zajedno snažno protresemo kako bi se mirisi i ukusi pomešali ili jednostavno umutite viljuškom.
U posudu stavimo sočivo, naseckani krastavac na četvrtine, sitno naseckani crveni luk, čeri paradajz na polovine, sitno iseckani korijander, dresing od limuna. Sve dobro promešati.
Sevirati na sledeći naćin: na tanjir složiti rukolu kao podlogu, sočivo i još jednom preliti dresingom. Izmrviti sir po površini. Poslužiti hladno. Ova količina je dovoljna za dve osobe.
(Espreso/Danas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!