rapsodija ukusa
STARINSKI RECEPT ZA ČOKOLADNU TORTU: Bake su je pravile na 1 NAČIN, a današnje domaćice to rade OVAKO
Ova će vam se svideti jer se topi u ustima
Čokoladnim tortama niko ne može da odoli, njihov ukus je jedinstven.
Ova će vam se svideti jer se topi u ustima.
Deca će vam stalno tražiti da je spremate.
Prava starinska, sa mekanim biskvitom od oraha i kuvanom kremom od jaja sa čokoladom
Po sastojcima, a i ukusu mnogo podseća na čuvenu Reformu ali glavna razlika je što ovde kora nije od belanaca, a fil od žumanaca, već su i biskvit i fil od celih jaja.
Sastojci
Za biskvit: 8 jaja prstohvat soli 80 g (8 kašika) šećera 40 g (6 kašika) oštrog brašna 1 prašak za pecivo 100 g (14 kašika) mlevenih oraha Za fil:
6 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 200 g čokolade za kuvanje 250 g putera (ili margarina) 1 kesica praška za šlag (40 g)
Još: orah za dekoraciju (oko 50 g)
Priprema
Biskvit
Za biskvit odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima ubacite prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera u par navrata. Mutite dok ne dobijete čvrst sjajan sneg. Sada smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance.
Na samom kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kao i mlevene orahe i sve lagano izmešajte špatulom pazeći da smesa ostane vazdušasta.
Istresite smesu za biskvit u veliki pleh od rerne, obložen pek papirom, poravnajte i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, oko 25 minuta dok biskvit blago ne porumeni.
Fil Za fil polupajte cela jaja u odgovarajući lonac, ubacite šećer i vanilin šećer pa žicom dobro izmešajte. Stavite ovaj lonac na drugi u koji ste sipali vode pa sve stavite na šporet i kuvajte fil na pari, uz stalno mešanje žicom. Fil se kuva dok ne počne da se zgušnjava, oko 10-15 minuta. Potom ubacite čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte dok se ne otopi i sve kuvajte još 4-5 minuta.
Ovako skuvani fil ostavite da se prohladi, ali ne u potpunosti! U mlak fil ubacite puter sobne temperature i penasto izmiksajte mikserom. Na kraju ubacite i prašak za šlag. Dakle, NE umućen šlag sa mlekom, nego prašak iz kesice direktno u fil, i sve još jednom penasto izmešajte mikserom.
Filovanje Sa biskvita pažljivo odstranite papir, pa ga presecite uzdužno na 3 lente. Stavite prvu lentu na odgovarajuću tacnu, premažite sa otprilike četvrtinom fila, stavite drugu lentu, pa opet namažite četvrtinu fila, i na kraju završite sa trećom lentom a ostatkom fila premažite tortu odozgo i sa strane. Tortu pospite mlevenim orasima ili je dekorišite po želji.
Savet:
Torta je najfinija kada odstoji malkice na sobnoj temperaturi, nakon što je izvadite iz frižidera, jer tako najbolje dolazi do izražaja njen bogat ukus.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!