oprezno
NIJE SVAKO ULJE ZA SPREMANJE HRANE ZDRAVO: Ako izgleda OVAKO, vodite računa, može biti OPASNO
Učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali pre svega - mozgu.
Vaćina bi se složila sa tim da je maslinovo ulje mnogo zdravije od suncokretovog, ali evo da li je uvek baš tako.
Autor bestselera o ishrani, Maks Lugavere, pričao je u jednoj emisiji o maslinovom ulju i greškama koje većina pravi kada ga kupuje.
Iako je maslinovo ulje vrlo zdravo, nije svaka flaša ista i ako odaberete pogrešnu, učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali pre svega - mozgu.
- Često kažem da je maslinovo ulje lek za mozak. Sastavni je deo mediteranske dijete, jedne od najzdravijih ishrana na planeti. Posebno je dobar za mozak i nervni sistem. Bogato je antioksidantima, fitosterolima i vitaminima, ali to se ne odnosi na jednu njegovu vrstu - rekao je Lugavere.
On koristi samo ekstradevičansko, filtrirano maslinovo ulje, ali ćete u prodavnicama pronaći i nefiltrirano. I vodeći se logikom - voćni sok sa pulpom je zdraviji od bistrog, proceđenog voćnog soka, napravićete grešku.
- Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži ostatke maslina, što mu snižava temperaturu sagorevanja i zbog toga nije dobro za zdravlje. Ostaci masline skraćuju i rok trajanja i čine ulje lakše kvarljivim - objasnio je on najpre.
Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži i više vode, kao i sedimenta, i dok ima visok sadržaj polifenola, zbog brzog propadanja su male šanse da ćete iskoristiti njegov pun potencijal za zdravlje.
- Takođe, pošto se brzo kvari i brže zagori od običnog, nikako nije dobra opcija za kuvanje - rekao je on.
Majke i snajke:
(Espreso/NajŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!