SAMO ŠAKA NJE JE POTREBNO ZA ZDRAVLJE: Skroz smo je izbacili iz ishrane, a ne znamo KOLIKO JE DOBRA
Leblebija, Foto: Printscreen/Youtube/ Snezana Dukanac

VAŽNO

SAMO ŠAKA NJE JE POTREBNO ZA ZDRAVLJE: Skroz smo je izbacili iz ishrane, a ne znamo KOLIKO JE DOBRA

Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja i ima neverovatnu hranljivu vrednost.

Objavljeno: 16:37h

Puna je proteina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti nekoliko sati.

Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C. Čak i kuvana leblebija ima duplo više gvožđa od iste količine mesa. Takođe sadrži veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.

Kada je u pitanju biohemijski sastav leblebije, sušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% proteina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija. Izbacuje toksine i pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, odlična je za podsticanje mršavljenja.

Pogodna je za dijabetičare

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju smanjen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 može se poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.

Leblebija
foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

Štiti zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebijama doprinose zdravlju i snazi kostiju. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.

Snižava krvni pritisak

Jedna od najvažnijih promena koje treba da uradite da biste snizili krvni pritisak je da jedete hranu koja sadrži malo natrijuma, a to je upravo ono što je leblebija. Pored toga, postoji i kalijum, koji je podjednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

Priprema leblebije

Pre kuvanja potrebno ih je potopiti u vodu najmanje 8 sati. Nakon toga ih prebacite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri sa poklopcem, odnosno 20 minuta u loncu pod pritiskom. U suštini, pravi se poput drugih kuvanih jela, zaprška vam ne treba, jer je ona sama dovoljno gusta, a na kraju vam ostaje samo da je začinite po svom ukusu.

(Espreso/Krstarcia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.