paŽnja
OVAKVE IŠLERE SVI TREBA DA NAPRAVE ZA ĐURĐEVDAN: Ako SLAVITE, morate ih imati na stolu (VIDEO)
S druge strane, priprema ovih kolačića nije baš tako jednostavna. Biskvit ne sme da bude ni previše mekan, ni previše ispečen, fil ume da curi ako nije dobro skuvan i potom umućen, pa je zato proveren recept za išlere zlata vredan
Čokoladni kolači oduvek su zauzimali važno mesto na trpezama u kućama širom Srbije.
Nijedna slava, pa ni Đurđevdan nije mogla da prođe bez poslastica sa čokoladom, a išleri su, čini se, prednjačili, jer su i lepi “na oko” i mogu dugo da stoje. Zbog toga su i uspeli da opstanu, pa je recept za njih i danas jedan od najpopularnijih i najtraženijih.
S druge strane, priprema ovih kolačića nije baš tako jednostavna. Biskvit ne sme da bude ni previše mekan, ni previše ispečen, fil ume da curi ako nije dobro skuvan i potom umućen, pa je zato proveren recept za išlere zlata vredan.
Sastojci:
3 jajeta
300 g putera
120 g pečenih lešnika
200 g brašna
150 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
120 g kristal-šećera
Priprema:
U posudu stavite 100 grama šećera u prahu i 180 grama putera koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jedno žumance i nastavite da mutite da se sastojci lepo sjedine. U smesu dodajte 100 grama pečenih mlevenih lešnika, a onda i brašno i umesite testo.
Testo za išlere prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Nećete pogrešiti ni ako testo stoji preko noći u frižideru - to će pomoći da se lepše ispeče.
U posudi za kuvanje na pari razbijte dva cela jajeta, dodajte 12o grama kristal-šećera i umutite, pa dodajte 75 grama izlomljene crne čokolade i stavite na ringlu da se kuva. Fil je gotov kad varjačom povučete po dnu posude u kojoj se fil kuva i varjača ostavi trag.
Tad skinite posudu sa filom sa ringle, odmah dodajte puter i mutite, pa ostavite preko noći da se dobro ohladi.
Nemojte da strahujete da će fil za išlere početi da curi, jer ste ubacili puter u vruć fil - on će, zapravo, dobiti svilenkastu teksturu kad odstoji preko noći i biće savršen za spajanje išlera.
Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medaljončiće i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju nežnu braon boju. Vodite računa da ih ne prepečete, jer je testo za biskvit veoma osetljivo.
Kad se biskvit ohladi, prebacite ohlađeni fil u dresir-kesu i istisnite manju količinu na jedan medaljončić, pa ga preklopite drugim. Tako utrošite sve biskvite i fil.
U šerpici rastopite preostalih 75 grama čokolade za kuvanje, dodajte malo ulja da bi glazura bila sjajnija, pa svaki išler vrhom umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da odstoji dok se glazura ne stegne.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!