![KADA KUVATE ČAJ OBRATITE NA OVAJ DETALJ, OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Nisu dovoljni samo VRELA VODA I VREĆICA](/data/images/2022/04/11/19/1147069_caj7_ls.jpg)
Pažnja
KADA KUVATE ČAJ OBRATITE NA OVAJ DETALJ, OD VELIKE JE VAŽNOSTI: Nisu dovoljni samo VRELA VODA I VREĆICA
Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica
Mnogi vole ujutru umesto kafe, da popiju šoljicu čaja. Kamilica, nana, zeleni, crni – svaki od njih se razlikuje i ima poseban metod pravljenja, kao na primer koliko dugo treba da odstoji.
Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica. Međutim, ko će bolje znati da ga napravi od Engleza koji dnevno popiju više od 100 miliona šoljica čaja.
![Čaj](/data/images/2022/05/02/19/1161219_recept_ff.jpg?ver=1682276759)
Džek Mekmulon iz poznate britanske proizvodnje čajeva otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni deo procesa pravljenja čaja – a to je strpljenje. Pa tako, da biste zaista dobili što bogatiji ukus čaja, trebalo bi da ga pokrijete nečim, poklopcem ili tanjirićem kada je reč o šolji.
“Ovo zadržava više toplote i održava konstantnu temperaturu, što omogućava da se listovi čaja razviju i da se arome oslobode”, rekao je Džek i otkrio kako da poboljšate ukus čaja. Sve što treba da uradite jeste da lagano promešate vrećicu čaja dok stoji.
Ali koliko dugo treba vrećica da stoji?
U suštini, vreme zavisi od vrste čaja. Pa tako, ako ste ljubitelji crnog čaja Džejk predlaže da kesicu čaja držite četiri minuta. U suprotnom, ako ga ostavite duže, on bio postao neprijatno gorak i oporit. Ukus čaja se takođe svodi na temperaturu vode. Džek je otkrio da je slatka tačka kuvanja između 95-98 stepeni Celzijusa.
![Čaj od ruže, Čaj, Ruža](/data/images/2022/05/02/17/1161155_profimedia0687764909_ff.jpg?ver=1682276952)
Važna je i vrsta šolje!
Još jedna zanimljivost stiže iz Engleke. Verovali ili ne, odabir prave šolje od vitalnog je značaja za ukus vašeg čaja.
“Odabir prave šolje za održavanje toplote i njeno efikasno zadržavanje, a da pritom ne utiče na ukus, ključni je deo pravljenja ukusne šoljice čaja”, objasnio je Džek i dodao da staklo, kineski i običan porcelan su glatki materijali i neće uticai na ukus čaja.
Šećer – da ili ne?
Što se tiče stavljanja šećera u čaj, trudite se da ga izbegavate, a kao odlična zamena zato jeste med. Dodatni i prekomeran unos šećera može da utiče na dijabetes, pojavu karijesa, ali i viška kilograma.
Majke i snajke:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!