preukusna
OVA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: Recept sa SVETE GORE je star 200 godina, domaćice GA NE ZNAJU
Ova poslastica će vas oboriti sa nogu
Znamo da se kod nas torte jedu redovno bez obzira da li je u pitanju neko slavlje.
Ova poslastica će vas oboriti sa nogu.
Recept je star 200. godina.
Hilandar torta važi za jednu od najlepših čokoladnih poslastica, i po mišljenju iskusnih domaćica idealna je za posebne prilike, jer osvoji svakog fenomenalnim ukusom i kremastom teksturom na prvi zalogaj!
Šta vam je sve potrebno?
Za patišpanj:
10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike kakaoa
Za fil:
5 jaja
300 g čokolade za kuvanje
125 g putera
5 kašika šećera
Za dekoraciju:
50 g mlevenih oraha
malo rendane crne i bele čokolade
Kako se priprema?
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne sjedini. Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.
Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.
Patišpanj isecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite filom. Ivice obložite mlevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom belom i crnom čokoladom.
(Espreso/Kurir Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!