DORUČAK NA POSLU
DESET IDEJA ZA DORUČAK NA POSLU: Izbegnite PEKARU jednom za SVAGDA i gledajte kako se KILOGRAMI tope
Konačno nekoliko ideja šta pojesti za doručak na psolu
Ne ustajemo svi dovoljno rano da bismo stigli da jedemo kod kuće, drugi pak nemamo naviku da jedemo pre određenog vremena, neki su vredni i pripreme doručak ili neko jelo pre posla. Ukratko, svi smo različiti, ali nam je svima cilj da ujutru, kad god to bilo, pojedemo nešto dobro za naš organizam.
I verujemo da u blizini posla imate omiljenu pekaru, imamo je svi, ali isto tako vrlo često čujemo "Ne mogu više u pekari da jedem." i razumemo vas. Da bi nam pekara bila povremena poslastica, a ne standard, donosimo nekoliko alternativa za doručak na poslu.
JAJA
Jedno jaje sadrži 7 gr viskokvalitetnih proteina, a ova namirnica bogata je i vitaminima i mineralima koji su važni za pravilno obavljanje metaboličkih procesa u našem organizmu. Kuvana ili u vidu kajgane, najbolje ih jedete u kombinaciji s hlebom od žitarica celog zrna, mladim sirom i sezonskim povrćem.
BANANE
Bogate su složenim ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom B6 zbog čega dugo drže sitost pa su jedna od najboljih slatkih opcija za doručak.
ČIA SEMENKE
Samo dve kašike chia semenki sadrže 11 gr vlakana, 4 gr proteina i 12 gr ugljenih hidrata zbog čega je puding od chia semenki savršena opcija za prvi obrok u danu.
MLADI SIR
200gr mladog sira ima samo 150 kalorija, ogromnih 25 gr proteina i oko 50% preporučene dnevne doze vitamina B12, koji je neophodan za mnoge energetske enzimske reakcije u telu. Bogat je i selenom koji spada u moćne antioksidanse, a što je najvažnije dugo drži sitost. Jedite ga u kombinaciji sa hlebom od žitarica celog zrna, jajima, povrćem, voćem…
AVOKADO
Sa 160 kalorija, 7 gr vlakana i 15 gr zdravih masti (koliko aproksimativno sadrži jedna voćkica), avokado nas tokom nekoliko sati kontinuirano snabdeva energijom. Pored toga, bogat je i rastvorivim vlaknima koja hrane dobre bakterije u našim crevima te ubrzava metabolizam.
OVAS
Ovaj složeni ugljeni hidrat bogat je vitaminima i mineralima (prvenstveno vitaminima B i gvožđem), koji su neophodni da bi naš organizam proizvodio energiju. Upravo to ovsenu kašu čini tako poželjnom opcijom za doručak, ali umesto industrijskih verzija koje su obično prepune dodatih šećera i aditiva, napravite sami svoj obrok od ovasa, jogurta i omiljenog voća. Ako ne volite kašu, od istih namirnica možete napraviti i smoothie.
JOGURT
Sadrži ugljene hidrate, masti i proteine koji će vam dati potrebnu energiju na početku dana, a možete ga konzumirati u kombinaciji s prepečenim hlebom od žitarica celog zrna, chia semenkama, voćem…
ŽITARICE CELOG ZRNA
Za razliku od prerađenih žitarica, ove žitarice sadrže složene ugljene hidrate zbog kojih se sporije vare i duže drže sitost. Dve kriške hleba od žitarica celog zrna u kombinaciji s avokadom, jajima, mladim sirom ili nekim zdravim namazom mogu biti savršeno izbalansirani doručak.
ORAŠASTI PLODOVI
Odličan su izvor zdravih masti i vlakana zbog kojih dugo drže sitost, pa su namazi poput putera od badema ili kikirikija savršen dodatak vašem omiljenom doručku.
HUMUS
Svi znamo da je leblebija bogata proteinima, vlaknima, ali i magnezijumom koji je potreban našem organizmu da bi proizvodio energiju, što humus čini jednim od najzdravijih namaza i odličnim izborom na početku dana.
Mnogi gube iz vida kako i koliko hrana utiče na njihov organizam, prave pogrešne izbore kojih postanu svesni tek kada vaga pokaže višak kilograma. Nemojte čekati taj trenutak, na vreme zaobilazite pekaru u širokom luku i isporbajte zdrave i ukusne opcije!
Šta Kinezi jedu za doručak:
(Espreso/Elle)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!