poslastica
NIJEDAN USKRS NIJE MOGAO DA PROĐE BEZ OVE TORTE: Danas se SVI utrkuju za RECEPT koji je skroz ZABORAVLJEN
Danas je mnogi spremaju na svoj način, a ovaj recept je skroz zaboravljen
Ovu tortu smo svi od malena jeli na svim proslavama.
Danas je mnogi spremaju na svoj način, a ovaj recept je skroz zaboravljen.
Odmah će vas vratiti u lepe dane.
Sastojci
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
Fil:
300 g mlevenih oraha
malo (oko 50 ml) vrelog mleka
150 g prah šećera
1 kora i sok od pomorandže
5 štangli crne čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Šne:
15 kašika šećera
1 šoljom vode
4 belanaca
Priprema
Kora: Mikserom umutiti belanaca, pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne.
Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže. Fil: Orahe popariti sa malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g), a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti.
Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.
Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti šne koji se pravi na sledeći način: ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!