Uskršnja jaja, Foto: Shutterstock
MORATE ZNATI
OVO JE NAJSTARIJI SRPSKI OBIČAJ ZA FARBANJE JAJA: Sve drugo su BLEDE KOPIJE, samo ovako je NAJISPRAVNIJE
Ako želite prirodno ofarbana, a najlepša uskršnja jaja onda obavezno ovo uradite:
Objavljeno:
U susred najradosnijem hrišćanskom prazniku jedna baka nam je odala kako na prirodan način ofarbati jaja:
Farbanje lukovinom
Najukusnija i najzdravija su uskršnja jaja bojena u ljusci od luka. Izdvojili smo za vas stari način farbanja u lukovini i otkrili trikove baka kako da se jaja lepo oboje i ne popucaju prilikom kuvanja.
Potrebno je:
- ljuske crnog luka
- 10 jaja
- kašičica soli
- kašika jabukovog sirćeta
Priprema:
- Jaja izvaditi iz frižidera dva sata pre bojenja. U staru šerpu staviti pola lukovine, složiti na nju jaja, a zatim ih sa svih strana prekriti ostatkom ljuski. Jaja moraju biti dobro „ušuškana“ jer ne smeju da se kotrljaju po šerpi kako ne bi pukla.
- Sipati vode toliko da jaja budu potpuno potopljena, staviti na šporet. Sipati kašičicu soli. Kada vodi provri, kuvati jaja na laganoj vatri oko 15 minuta. Na sredini kuvanja sipati i kašiku sirćeta.
- Nakon desetak minuta jaja izvadite i ostavite da se prohlade, a onda premažite uljem. Ako želite išarana jaja, uberite biljke, uzmite unihop čarapu, pa pre nego što jaja stavite u lukovinu, ukrasite ih.
- To ćete uraditi tako što cvetić stavite na jaje, a zatim ga pričvrstite čarapom. Uvijete jaje, zaveđete s obe strane koncem i ređate tako dalje dokle god imate jaja. Potom ih spuštete u lukovinu i kuvate.
A ovde pogledajte kako izgleda aprilski sneg u Čačku:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!