NEMA DOMAĆICE U STAROJ JUGI KOJA NIJE PRAVILA PIVČIĆE: Prave se od pića koje SRBI NAJVIŠE VOLE, a KOŠTAJU MALO
Pivčići, Foto: Printscreen Youtube/Delicious ROLLS WITH BEER AND WALNUTS

recept

NEMA DOMAĆICE U STAROJ JUGI KOJA NIJE PRAVILA PIVČIĆE: Prave se od pića koje SRBI NAJVIŠE VOLE, a KOŠTAJU MALO

Pivčići su kolači koji se prave od testa sa pivom, a pune se orasima

Objavljeno:

Pivčići su neponovljivi starinski kolačići, koji se tradicionlano pravio u vreme posta u svakoj kuću u Jugoslaviji. No, to ne znači da ne možemo da ih jedemo bilo kada u toku godine. Neodoljivi su zbog toga što se prave od pića koje Srbi najviše vole, a to je pivo, i oraha.

Na kraju se umoče u sirup i uvaljaju u kokos ili orahe. Sačuvajmo od zaborava ove ukusne kolače koje su srpske domaćice nekada služite na svim okupljanjima.

Pivarice, pivčići, Slatke kiflice
foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

300 ml piva

600 ml ulja

2 kesice praška za pecivo

800-900 g brašna

Za sirup:

600 g šećera

300 ml vode

2 kesice vanilin šećera

Pivarice, pivčići, Slatke kiflice
foto: Bakina kuhinja

Još:

orasi

kokos

Priprema:

U posudi pomešajte ulje i pivo, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa oblikujte lopticu. Testo razvucite, pa isecite trouglove. Napunite seckanim orasima, pa urolajte. Poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Pomešajte vodu i šećer i posle par minuta dodajte vanilin šećer. Kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. Kada se sirup prohladi umočite u njega vruće pivčiće i uvaljajte ih u kokos ili mlevene orahe.

Ovako Kinezi prave mesečev kolač:

04:36

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.