UKUSNO
EVO SA ČIME SE POPRARA ZAPRAVO PRAVI: U UŽICU to rade na OVAJ STARI NAČIN, zapištite obavezno RECEPT
Popara je super način da iskorsitite bajat hleb, a od vašeg ukusa zavisi kako ćete je napraviti.
Popara je odličan način da se upotrebi hleb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv, a istovremeno i da se podsetite ukusa detinjstva. Ovo sirotnjisko jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom.
Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno.
Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa, kao Užičani ili Šumadinci.
POPARA SA VODOM I SIROM
Sastojci:
2-3 kriške bajatog hleba
1 kašičica maslaca
oko 1 šolja vode
sir
Priprema: Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje. Zatim dodajte maslac. Pre nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hleba koji ste isecpkali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promešajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.
POPARA SA MLEKOM I KAJMAKOM
Sastojci:
400 g bajatog hleba
400 ml vode
400 ml mleka
150 g kajmaka
250 g starog sira
Priprema:
Pomešajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hleb koji ste iscepkali. Promešajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuvajte još 5 minuta, pa sklonite. Sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!