recept
SELJAČKO JELO OD KOPRIVE NA KOJEM SU NAŠI STARI ODRASTALI: Pored DOBROG UKUSA ima SJAJAN uticaj na ORANIZAM
Da mogu naše bake bi je proglasile svetom biljkom
Svi znamo da je kopriva zdrava. Da mogu, naše bake bi je proglasile svetom biljkom. Ovo su sve dobrobiti koprive:
Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju "faktor dugovečnosti".
Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
Kopriva čini čuda za zdravlje i lepotu: Jedna biljka, mnogo čudesnih primena!
Stari recepti za jela od koprive:
Doručak od koprive
Potrebno: 20ak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmaka.
Priprema: Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi). U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive. Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka. Sve posolite i poslužite za doručak.
Juneća kapama od koprive
Potrebno: 1 kašika masti, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 300g koprive, 200 grama spanaća, 500 grama junetine isečene na kockice, malo soli, malo brašna, malo bibera.
Priprema: Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena. Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.
Proja sa koprivom
Potrebno je: 3 jaja, 100 g pavlake, 1 kašika kajmaka, 1 kašika masti ili maslaca, 500 grama mlade koprive, 100 sitnog sira, malo jogurta, 100 grama belog brašna, 1 prašak za pecivo, malo soli i 400 g projanog brašna.
Priprema: Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti. Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.
Evo kako je nastala Karađorđeva šnicla:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!