paŽnja
AKO KUPITE OVU VRSTU ULJA, MOŽETE SEBI UGROZITI ŽIVOT: Stručnjaci APELUJU DA SE NE "HVATATE ZA NJIH"
Jestiva ulja su čiste masti, od kojih mnogi strahuju zbog lošeg holesterola u krvi, ali činjenica je da su nam masti potrebne u ishrani. Dijetetičarka ističe da su zdrave masti dobre za zdravlje našeg srca i mozga, kao i da pomažu našem telu da apsorbuje određene nutrijente
Suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, najčešća su dilema domaćica koje razmišljaju o zdravoj ishrani. Jedna dijetetičarka je sada otkrila koja jestiva ulja bi trebalo koristiti u ishrani, a koja izbegavati po svaku cenu.
Neizbežno je da prilikom pripremanja hrane koristite neku vrstu ulja, a kako postoje različita, ima i mnogo nedoumica oko toga koje je najbolje i najzdravije. Australijska dijetetičarka Melisa Mejer objasnila je da je ekstra devičansko maslinovo ulje najpreporučljivije u ishrani zbog toga što sadrži visok stepen dobrih masti, a pritom nije rafinisano. Suncokretovo ulje, takođe, spada u red onih sa dobrim mastima, dok bi jednu vrstu, koja je veoma popularna u modernoj kulinarskoj kulturi, trebalo izbegavati.
Jestiva ulja su čiste masti, od kojih mnogi strahuju zbog lošeg holesterola u krvi, ali činjenica je da su nam masti potrebne u ishrani. Dijetetičarka ističe da su zdrave masti dobre za zdravlje našeg srca i mozga, kao i da pomažu našem telu da apsorbuje određene nutrijente.
Ali, nisu sve masti jednake. Postoje zdrave vrste masti koje se nazivaju nezasićenim mastima – ova vrsta masti povećava nivo dobrog holesterola i doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema. Sa druge strane, postoje i zasićene masti čija nam konzumacija u većoj meri od preporučene stvara loš holesterol, a time nam uvećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Dobre i loše masti zavise od sastojaka
Nivo dobrih, odnosno loših masti, zavise od sastojaka koje jestivo ulje sadrži u sebi, tačnije da li je produkt masline, suncokreta ili orašastih plodova.
Ulja koja imaju visok nivo zdravih masti su ulje dobijeno iz uljane repice, maslinovo ulje, ulje od avokada, badema i suncokreta, dok bi trebalo izbegavati kokosovo ulje, palmino ulje, ali i ulje koje se dobija iz palminog jezgra.
"Iako je kokosovo ulje "u trendu", sadrži više od 90 odsto zasićenih masti, zbog čega ga ne preporučujem", rekla je Mejerova i dodala da je u redu da ga ljudi koriste umereno, ukoliko im se ulje dopada zbog ukusa, ali da bi ga trebalo izbegavati u širokom luku u svakodnevnoj upotrebi.
Ipak, i kada je reč o takozvanim zdravim uljima, dijetetičarka preporučije da bi i tu trebalo imati meru, odnosno izbaciti iz svoje kulinarske navike prženje u dubokom ulju.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!