prste da poližete
ZBOG OVOG KOLAČA JE ČITAVOJ JUGOSLAVIJI IŠLA VODA NA USTA: Nekad je bio VISOKO NA CENI a danas je samo za SIROTINJU
Ništa nam ne budi nostalgiju kao mekani, sočni parčići najukusnijeg domaćeg koha
Naše bake su znale da od jednostavnih namirnica naprave raj - jaja, šećer, griz i mleko i eto savršene poslastice!
A ništa nam ne budi nostalgiju kao mekani, sočni parčići najukusnijeg domaćeg koha!
Potrebno vam je samo:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 9 kašika griza
- 1,6 l mleka
ZA PRELIV:
- 2 jaja
- 6 kašika šečera
- oštro brašno 2 kašičice
- 3 kesice vanilinog šećera
- 400 ml mleka
Prirpema:
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance mešajući mikserom na najnižoj brzini.
Kad se žumanca i belanca lepo sjedine, dodajte kašiku po kašiku griza uz stalno mešanje. Izlijte u pleh kao za stari đuveč i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
Zagrejte do ključanja dva litra mleka, pa 400 ml odvojte za preliv, a ostatkom mleka lagano prelivajte vruć koh, kutlaču po kutlaču.
Za preliv umutite u manjoj šerpici cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i kad se smesa sjedini prelijte vrućim mlekom stalno mešajući. Kuvajte preliv na ringli i sklonite čim počne da se zgušnjava. Preliv možete sipati preko koha u plehu ili ga poslužiti odvojeno da svako preliva po želji.
Ovde pogledajte ko je napravio najbolji kolač na takmičenju:
(Espreso/Blicžena/Iris Krdžić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!