![STARINSKI RECEPT ZA BAKLAVU, OVAKVU NI TURCI NE SPREMAJU: Ukus je boli glava, polizaćete prste POSLE NJE](/data/images/2022/12/08/20/1300547_baklava_ls.jpg)
NEMA UKUSNIJE
STARINSKI RECEPT ZA BAKLAVU, OVAKVU NI TURCI NE SPREMAJU: Ukus je boli glava, polizaćete prste POSLE NJE
Jednostavan kolač koji se brzo sprema
Kad se uželimo nečeg slatkog, izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe, jer su prelivene sirupom i posle samo nekoliko zalogaja mogu da utaže želju za šećerom. Ovi kolači koji su nekada krasili izloge poslastičarnica nepravedno su pali u zaborav, a na njihovo mesto su došle kremaste poslastice, kolači i torte za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena.
Ako ste se uželeli proverenih starinskih kolača, napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom.
![Baklava](/data/images/2022/12/08/20/1300557_naklava5_ff.jpg?ver=1679588247)
Sastojci
500 gr tankih kora za pitu
400 gr šećera
300 gr oraha
100 ml ulja
dve kesice vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Sameljite orahe, a tepsiju premažite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kako se sprema Bajram? Pogledajte u videu ispod
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!