MORATE ZNATI
DA LI TREBA PRATI VEĆ "OPRANU" SALATU? Internet bruji o OVOM ODGOVORU, kako je moguće
Svakodnevno ih kupujemo i jedemo, a predmet su rasprava. Saznajte šta stručnjaci kažu, da li bi trebalo da se opere "već oprana" kupovna salata iz kesice!
Internet ovih dana bruji o tome da li bi trebalo da se pere kupovna salata iz kesice koja se vodi kao "već oprana". Uglavnom je u pitanju mešavina zelenih salata, a na forumima se pokrenuli lavina komentara na ovu temu:
"Ništa neće nikome faliti ako bude malo prljavštine", piše jedna domaćica, dok druga dodaje kako se time "stiče otpornost". Mnoge, međutim, nemaju baš tako dobra iskustva sa neopranim povrćem ovog tipa.
Bilo je situacija da u kesi nađu gliste, puževe, pa čak i sitnu žabu ili guštera. Nešto peska se, takođe, može zavući u savijene listove salate. Prošle godine je u Velikoj Britaniji zaraženo salatom više od 250 ljudi samo u jednom slučaju. Uzrok je, kako je potvrđeno, bila ešerihija koli u salati.
Dodatni problem je što salata ne prolazi nikakav proces termičke obrade, pa se zato ipak savetuje da se čak i ona na kojoj piše da je "oprana" temeljno opere u hladnoj vodi.
"Ono što je sigurno to je da neće biti nikakve štete ako se salata još jednom opere", kaže dr Lesli Larkin, na čelu Britanske uprave za nadzor stomačnih infekcija i bezbednost hrane. "Važno je temeljno prati svo povrće i voće, kao i detaljno prati ruke toplom vodom i sapunom."
A ovde pogledajte recept za rusku salatu:
(Espreso/Lepa&Srećna)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!