poslastica
DA BI VAM UŠTIPCI BILI HRSKAVI MORATE DA DODATE KAŠICICU 1 SASTOJKA U NJIH: Od sada ćete ih samo tako SPREMATI
A, ako ih napravite tako da budu hrskavi sa tanjira će brzo nestati
Uštipcima nijedno dete, pa ni odrasla osoba ne može da odoli.
A, ako ih napravite tako da budu hrskavi sa tanjira će brzo nestati.
Nema ništa lepše nego kad se ujutro kućom proširi miris sveže prženog testa. Uštipci su svakako na vrhu liste i ujedno doručak koji je decenijama omiljen u kućama širom Balkana.
Prednost ovakvog doručka je što ga možete poslužiti i u slatkoj i u slanoj varijanti, i što ga vole sve generacije.
Iako svaka domaćica ima svoj recept za uštipke, mi donosimo proverenu varijantu sa tačnim merama, tako da će i početnicima u kuhinji biti lako da naprave savršen doručak.
Sastojci:
20 g svežeg kvasca
400 g mekog brašna tip-400
300 ml mlake vode
soli po ukusu
kašičica šećera
kašika bilo koje domaće rakije
ulje za prženje
Priprema:
Ugrejte vodu taman toliko da se smlači, pa skinite sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom preručite smesu sa kvascem u činiju, dodajte ostatak brašna, so i rakiju, pa varjačom izradite testo. Ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta.
U dublju šerpu sipajte ulje, zagrejte ga, pa u vruće ulje kašikom vadite uštipke i pržite ih dok ne porumene. Kad su gotovi, izvadite ih i držite ih par minuta na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
Služite sa sirom, jogurtom, pavlakom, kajmakom ili nekim slatkim namazom.
Prijatno.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!