STARINSKI KOLAČ OD ORAHA I MASTI KOJI SU TAMANILI U JUGOSLAVIJI: Mekan kao duša, a što duže stoji TO JE UKUSNIJI
Kolač, Foto: Printscreen YouTube/Sherpica Recipes

recept

STARINSKI KOLAČ OD ORAHA I MASTI KOJI SU TAMANILI U JUGOSLAVIJI: Mekan kao duša, a što duže stoji TO JE UKUSNIJI

Umesite testo i napravite najlepše sitne kolače po starinskom receptu, a to su šapice

Objavljeno:

Ovo su starinski kolač, koji mogu dugo da stoje. Nekada su se obavezno pripremali za svadbe i novogodišnje-božićne praznike. Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima.

Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se posebnim limenim modlicama raznih oblika, koje se prodaju u limarskim radnjama ili na pijaci.

vanilice, šećer u prahu, kolači
foto: Profimedia

Sastojci:

250 gr svinjske masti

250 gr šećera

3 jaja

250 gr mlevenih oraha

500 gr brašna tip 400

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti.

Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji.Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.

(Sećanje.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.