NJAMI
OBAVEZNO DODAJTE 1 VRSTU MESU U SARMU: Na takvoj su NAŠI STARI odrasli, PRAVA STARINSKA, nema BOLJE
Toliko je dobra da će vam voda krenuti na usta
Napravite starinsku sarmu za čiji recept će sve svi trkati.
Toliko je dobra da će vam voda krenuti na usta.
Jedna vrsta mesa daje poseban ukus.
Sastojci
Za fil:
1 kg mlevenog mesa po želji
4 srednje glavice crnog luka
1 veća šargarepa
4 krompira srednje veličine
I još:
2 veće glavice kiselog kupusa
po potrebi pirinač
suvi biljni začin
beli luk u prahu
slatka aleva paprika
ulje
2-3 suva rebra
slatka aleva paprika
ulje
2-3 suva rebra
Priprema
Luk očistiti i izmiksirati u blenderu kao kašu. U tiganj stavite ulje (kao što inače stavljate za dinstanje) i kada se zagreje staviti luka i naliti sa vodom. U to narendati 1 šargarepu. Dinstati 15-ak minuta.
Kada je gotovo dodati suvi biljni začin po želji i promešati, dodati meso i lepo upržiti. Kada je gotovo dodato šaku očišćenog i opranog pirinča i pržiti još 5 minuta. Onda krompir oljuštite i narendajte na krupno i dodajte smesi, zatim malo mlevenog bibera i belog luka u prahu. Pržiti još 2-3 minuta dok se sve lepo ne sjedini. Skloniti sa šporeta da se malo prohladi.
Od glavice kiselog kupusa odvojiti listove i stanjite nožem koren lista. Što vam ostane neupotrebljivo od glavice kupusa iseći na sitne kocke poređati na dno šerpe, (voda prolazi, a neće vam zagoreti sarma). Filovati, uvijati sarmice i ređati u šerpu. Kada popunite prvi red poređati suva rebarca, pa nastavite sve dok imate fila.
Kada je uvijanje gotovo preklopite sarme sa još dva tri lista odozgo. Nalijte vodom i poklopite sarme plitkim tanjirom u sredini šerpe (tanjir duplo manji od šerpe) i ostavite da se krčka pola sata.
Zatim u malu šerpicu staviti malo ulja i na tihoj vatri ga ugrejte. Stavite jednu kašiku aleve paprike i propržiti 15-ak sekundi dok ne počne lepo da peni... Nalijte sarme sa paprikom i još malo vode, da sarme budu pokrivene i da se lepo krčkaju. Kuvati 2-3 sata dok kupus dobro ne omekša, uz povremeno dodavanje vode. Kada je kupus kuvan skloniti tanjir i sarme staviti u zagrejanu rerni na 200 stepeni, dok preostala voda ne ispari i dok se lepo ne zapeku. Ako vam je ostalo više vode šerpu obložite folijom, pa onda ubacite u rernu, pa kad ispari voda sklonite da se zapeče.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!