topi se u ustima
BAKA OTKRILA RECEPT ZA STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA: 1 sastojak ČINI ČUDA, domaćice OVO MORATE DA ZAPAMTITE
Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede
Osvežavajući kolač sa višnjama je uvek dobra ideja za poslasticu kod kuće. Nema ko ga ne voli.
Sastojci:
3 jajeta
150 g šećera
200 ml jogurta
150 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 limun - narendana korica
50 ml ulja
400 g višanja
Priprema:
Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Pleh veličine 30cm x 20cm premazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti (ili pleh prekriti pek papirom). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Jaja odvojiti na belanca i žumanca.
Belanca staviti u dublju posudu i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije smesa penaste strukture. Dodati jogurt, ulje i sitno narendanu koricu limuna, pa umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Sjediniti sa najmanjom brzinom na mikseru.
Pola količine testa sipati ravnomerno u pleh, poravanati i preko rasporediti pola količine dobro oceđenih višanja. Staviti u rernu da se peče samo koliko da se uhvati korica. Izvaditi pleh, sipati preko ostatak testa i rasporediti ostatak višanja. Vratiti da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je kolač pečen).
Pečeni kolač ohladiti i iseći na kocke. Možete ga posuti šećerom u prahu (ja to ne radim, jer mi sinovi ne vole dodati šećer preko kolača).
Predivan starinski kolač koji su nam pravile naše majke i bake...
Spremljeno po Bakinom receptu.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!