sjajno
RECEPT ZA ZLATNO MLEKO: Indijski napitak koji ima mnoge zdravstvene prednosti za VAŠ ORGANIZAM
Tumerik ili kurkuma se skuva gusto kao pasta uz obavezni dodatak bibera i ostavi na hladnom u staklenoj tegli
Zlatno mleko, takođe poznato i kao mleko od kurkume, je indijsko piće koje postaje sve popularnije u zapadnim kulturama. Tradicionalno se pravi zagrevanjem kravljeg ili biljnog mleka sa kurkumom i drugim začinima, kao što su cimet i đumbir. Evo nekoliko naučno zasnovanih prednosti zlatnog mleka – i recepta koji možete napraviti sami.
Evo jednog interesantnog načina da ojačamo i podignemo imunitet. Kurkuma je začin koji se dobija od korena istoimene biljke koja raste u južnoj Aziji.
Biljka je slična đumbiru, aromatična jake žuto-narandžaste boje. Možemo je naći u prahu, kao začin prisutna je i rado korišćena u azijskoj kuhinji.
Tumerik ili kurkuma se skuva gusto kao pasta uz obavezni dodatak bibera i ostavi na hladnom u staklenoj tegli. Prilikom upotrebe uzeti kašiku paste i staviti u topli napitak čaj, mleko, supu. Dodaci poput meda, đumbira ili hladno ceđenih ulja su odlični pojačivači zlatnog mleka.
Šta nam je sve potrebno:
1/2 šolje (120 ml) nezaslađenog mleka po vašem izboru 1 kašičica kurkume 1 mali komad izrendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu 1/2 kašičice cimeta u prahu 1 prstohvat mlevenog crnog bibera 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono)
Način pripreme:
Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u malom loncu i dovedite do ključanja. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno. Procedite piće kroz finu cediljku u šolje i na vrh stavite prstohvat cimeta.
Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Jednostavno ga ponovo zagrejte pre pijenja.
(Espreso/Danas/NS uživo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!