1 TAJNI SASTOJAK SIPAJTE U POSNI BEŠAMEL SOS: Dobićete najbolji umak čim TO URADITE
Bešamel sos u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

IDE UZ SVE

1 TAJNI SASTOJAK SIPAJTE U POSNI BEŠAMEL SOS: Dobićete najbolji umak čim TO URADITE

Onaj ko trenutno posto to ne jede, ali može da napravi posni bešamel sos koji će se topiti u ustima uz neku posnu testeninu

Objavljeno:

Lazanje nikako ne možemo da zamislimo bez bešamel sosa.

Onaj ko trenutno posto to ne jede, ali može da napravi posni bešamel sos koji će se topiti u ustima uz neku posnu testeninu.

Ne zna se da li je bešamel sos nastao u Italiji ili Francukoj, jer postoje verovanja da se tokom renesanse u Toskani služio beli sos, koji su nazivali i "lepljivi", zbog svoje guste teksture. U francuskim kuvarima se pojavio 1533. godine kada su ga prvi put napravili lični kuvari Katarine de Mediči, supruge Henrija II.

Bešamel sos
foto: Moja mala kuhinja / Printscreen Youtube

Odakle god da je poreklo ovog čuvenog umaka niko ne može da mu ospori ukus, a odlično se slaže uz mnoga jela, od testenine do mesa.

Kako bi sos imao manje grudvica obavezno u smesu od brašna i margarina dodajte toplo mleko.

Sastojci:

800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)

70 g margarina

2 kašike brašna

1 kašičica soli

1/3 kašičice bibera

1/3 kašičice muskatnog oraščića

Priprema: Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite 2 minuta, sve vreme mešajte. Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.