STAVITE KAŠIČICU 1 SASTOJKA U POSNU PITU SA JABUKAMA: Prava STARINSKA kakvu samo NAŠE BAKE SPEMAJU
Pita sa jabukama u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

poslastica

STAVITE KAŠIČICU 1 SASTOJKA U POSNU PITU SA JABUKAMA: Prava STARINSKA kakvu samo NAŠE BAKE SPEMAJU

Kašičica jednog sastojka daće joj lepši ukus

Objavljeno:

Spremite osvežavajuću pitu sa jabukama koja je idealna u vreme posta.

Kašičica jednog sastojka daće joj lepši ukus.

Prava starinska.

Sastojci

Potrebno je:

250 g kora za pite

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

100 g prezli

100 g šećera

1/4 kafene kašičice ekstrata vanile

1/4 kafene kašičice cimeta u prahu

50 ml ulja

300 g izrendanih jabuka

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

80 ml kisele vode

10 ml ulja (za premazivanje kora)

20 ml kisele vode

prah-šećer

Priprema

Dobro promešati prezle, šećer, ekstrat vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa.

Očistiti i izrednati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz.

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Kore slagati tako, da šira strana bude donja ivica tj. do Vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način: Prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, i na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke.

Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu.

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne. U podmazan pleh ređati rolne, pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju.

Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumene. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta.

Hladnu pitu seći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.