POSNO
AKO VAM SE NEŠTO GRICKA, POGLEDAJTE OVAJ RECEPT: I žene i muškarci će HTETI DA GA PROBAJU
Sa tri vrste brašna i omeha 3 masnim kiselinama, idealne su za grickanje u vreme posta
Osim što su odličnog ukusa, ovi krekeri su takođe obogaćeni omega 3 masnim kiselinama iz lanenih semenki i svim dobrobitima koje donosi maslinovo ulje,a pritom su i posne.
Sastojci (za 4 osobe)
- 120 g belog pšeničnog brašna
- 40 g integralnog pšeničnog brašna
- 40 g integralnog raženog brašna
- 10 g semenki lana
- 150 ml vode
- 1 kašičica maka u zrnu
- 1 kašičica soli
- 5 kašičica ekstradevičanskog maslinovog ulja
Priprema
1. Kuvajte semenke lana u 150 ml vode, 5 minuta od početka vrenja, na laganoj vatri. Ostavite da se semenke ohlade u sluzi.
2. Stavite sve tri vrste brašna, so, mak i maslinovo ulje u činiju za miksovanje. Dodajte semenke lana zajedno sa sluzi i izmiksajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Ako vam se čini presuva (zavisi koliko vam vode ispari pri kuvanju lana) dodajte malo vode, istresite na radnu površinu i kratko izmesite. Možete testo razviti odmah, ali će biti bolje ako ga ostavite 15-20 minuta da odmori.
3. Razvite testo vrlo tanko na sasvim malo pobrašnjenoj površini (testo je masno od ulja i ne lepi se jako). Što tanje razvijete testo to će krekeri biti hrskaviji posle.
Izrežite pravougaono - 5x8 cm - i premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Izbodite ih malo viljuškom i pecite 10 - 15 minuta u rerni zagejanoj na 200°C.
Posluživanje
Krekeri su odlični sami kao grickalica, ili ih poslužite uz namaze i sireve - sveže ili polutvrde.
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!