JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SME PONOVO DA SE KORISTI: Stručnjaci objasnili ZBOG ČEGA
Ključala voda, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

obratite pažnju

JEDNOM PROKLJUČALA VODA NE SME PONOVO DA SE KORISTI: Stručnjaci objasnili ZBOG ČEGA

Ako kuvate jelo, ne dozvolite da vam voda dugo vri

Objavljeno:

Stručnjaci preventivne medicine ističu da korišćenje vode koja duže vreme stoji ili koja je provrela dva puta može negativno da utiče na zdravlje, te savetuju da to izbegavate.

Uglavnom ljudi koriste flaširanu vodu za piće ili je filtriraju pomoću specijalnog aparata, dok se za kuvanje koristi česmovača. U tome svakako nema ništa loše, međutim, bilo da spremate omiljenu kafu ili kuvate ručak, nemojte da dozvolite da vam voda dugo vri ili da dvaputa prokuva.

Krompir, Krompir pire
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Pod prokuvavanjem se podrazumeva zagrevanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama iz nje. Međutim, u isto vreme se dešavaju i drugi procesi koju mogu da budu štetni po zdravlje:

1. Povećava se koncentracija soli

2. Stvara se kamenac koji se gormira zbog izotopa vodonika

3. Molekuli kiseonika isparavaju

4. Korisna svojstva vode se gube.

Zbog negativnih posledica stručnjaci upozoravaju da nikako ne zagrevate vodu koja je već jednom proključala i ne unosite je u organizam. Umesto toga, najbolje je da je prospete i sipate novu koju ćete dalje koristiti.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.