UKUSNO
TURSKE DOMAĆICE SE UTRKUJU OKO RECEPTA ZA OVE KROFNE: Imaju skroz NEOBIČAN NAZIV, a ukus je da se raspametite
Krofne koje turske domaćice rado posluže godtima! Evo kako se previ Hanumin pupak...
Ovu orijentalnu poslasticu, za koju tvrde da je nastala u sultanovom haremu, posebnom čini način prženja.
Sastojci:
Za testo:
100 g maslaca (margarina)
2 jajeta
1 kašika šećera
1,5 čaša vode
2 čaše brašna
1/2 paket praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika gustina
Za prženje:
2 čaše ulja
Za šerbet:
1,5 čaša šećera
2 čaše vode
sok od pola limuna
Priprema:
Najpre se skuva šerbet: pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.
U drugu šerpu sipati vodu za testo, šećer, so i maslac i staviti da se zagreva. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta.
Skinuti testo s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umešati.
Od testa uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).
Ulje za prženje staviti u dublji tiganj i u hladno ređati kolačiće. Kad se tiganj napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mlevenim pistaćima ili lešnicima.
Ako ima više testa pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.
(Espreso/Lepa i Srećna)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!