savet
KUVAR OTKRIO ŠTA TREBA URADITI SA SUVIM MESOM PRE STAVLJANJA U SARMU: Sve DOMAĆICE moraju DA ZAPAMTE RECEPT
Kuvar Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme
Čim dođe hladnije vreme i zima svi se obraduju slavskim trpezama i sarmi.
Svaka domaćica ima svoj recept, a sada je jedan kuvar otkrio šta obavezno stavlja u sarmu.
Kuvar Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.
Veoma je bitno da kiseli kupus pre pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
Nakon kože od slanine stavite deo iseckajte kupus, na koji ćete slagati sarme.
Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
Sarme sada možete da stavite da se kuvaju oko sat i po.
Na kraju možete 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.
U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka.
'Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.''
Sastojci:
700 grama svinjskog mlevenog mesa (od plećke)
1 glavicakiselog kupusa
100 grama slanine
100 grama pirinča
pola glavice luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
so
biber po želji
Priprema:
Glavici kupusa odvojite listove i iseckajte koren na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
Beli i crni luk sitno iseckajte, te slaninu iseckajte na male kockice.
Luk prodinstajte na malo ulja da uvene.
U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, slaninu iseckanu na kockice i pirinač, te dobro promešajte.
Po potrebi dodajte malo vode.
U listove kupusa zamotajte meso i presavite rubove.
Ostatak kupusa iseckajte na rezance, složite u lonac i uz malo vode i sve zajedno kuvajte 1,5 sat na laganoj vatri.
(Espreso/Gastro.24.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!