ZAPAMTITE TO
DOMAĆI KVASAC SE SPREMA NA SAMO 1 NAČIN: Ovaj RECEPT ćete svi ZAPISATI
Sve što vam je potrebno za domaći kvasac imate već u kuhinji
Danas se domaći kvasac koristi za pripremu testa, hleba i raznih drugih peciva.
Ovaj recept ćete svi zapisati.
Samo tako ćete ga praviti.
Ako volite da pripremate domaći hleb, onda ćete sigurno želeti da on bude napravljen od domaćeg kvasca, koji je, kako kažu, bez premca.
Od njega hleb će biti ukusniji, izdašniji i mekši. Sve što vam je potrebno za domaći kvasac imate već u kuhinji.
Sastojci:
1 šolja brašna
1 šolja mlake vode
1 kašika šećera, fruktoze ili melase (po želji)
tegla ili staklena posuda
Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, može i u blizini radijatora ali ne na njemu, jer direktni izvor toplote “ubija” kvasac. Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna, pa promešajte smesu, silikonskom ili drvenom varjačom.
Imajte na umu da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče a pečete ujutro.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!