ISTRAŽIVAČI OTKRILI ŠTA BI SE DESILO KADA BI ŠEĆER ZAMENILI MEDOM: Pravo je ČUDO šta radi ZDRAVLJU
Med, Foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

otkrivamo

ISTRAŽIVAČI OTKRILI ŠTA BI SE DESILO KADA BI ŠEĆER ZAMENILI MEDOM: Pravo je ČUDO šta radi ZDRAVLJU

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1100 učesnika sa ciljem da utvrde uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju

Objavljeno: 11:10h

Studija objavljena u "Nutrition Reviews" bavila se uticajem meda na zdravlje našeg organizma i rezultati su bili neočekivani i za naučnike.

Konzumiranje sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može da poboljša kontrolu šećera u krvi i smanji nivo holesterola ako se uzima kao deo zdrave ishrane, navodi se u studiji, prenosi "Foks njuz", prenosi Blic.

"Ovi rezultati su iznenađujući jer 80 odsto meda čini šećer. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu šećera. Ako koristite šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera medom može da smanji rizik od kardio-metaboličkih zdravstvenih problema", rekao je dr Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i naučni saradnik nauke o hrani na Medicinskom fakultetu "Temerty" Univerziteta u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1100 učesnika sa ciljem da utvrde uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju.

Med, Lavanda, Med od lavande
foto: Printscreen/Youtube/Fuller Farm

"U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti", dodao je dr Khan.

Upotreba meda dovedena je u vezu sa nižim nivoom šećera u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Doktor je istakao da je količina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

"Međutim, to pokazuje da nema štetnosti u konzumiranju meda i da malo smanjenje takođe može da bude dugoročno korisno", naglasio je.

Šećer
foto: Profimedia

Prema rečima ovog stručnjaka, postoji razlika između prerađenog i sirovog meda iz ugla zdravstvenih prednosti, konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom roku. To obezbeđuje lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje ovu namirnicu pa brojna njena bioaktivna jedinjenja gube svoj efekat.

Poručio je da bi ljudi mogli da probaju da šećer zamene medom, ali da treba da unaju da je i med sladak pa ga treba koristiti u manjim količinama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.