VEĆINA SRBA POGREŠNO ČUVA ZAČINE, A NE ZNAJU ZA OPASNOST: Evo kako je jedino ISPRAVNO
Začini, Foto: Espreso

VAŽNO

VEĆINA SRBA POGREŠNO ČUVA ZAČINE, A NE ZNAJU ZA OPASNOST: Evo kako je jedino ISPRAVNO

Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu

Objavljeno: 18:21h

Začini svako jelo čine egzotičnijim i ukusnijim, ali samo ako ih pravilno čuvate da ne izgube svoju karakterističnu aromu i ukus. Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu. Međutim, postoje određena pravila čuvanja začina kojih treba da se pridržavate kako bi oni što duže sačuvali svojstva koja vašim jelima daju poseban ukus i aromu. * Kupujte neobrađene začine Ovo pravilo posebno važi za egzotične začine, kao što su cimet, vanila, anis, kardamom, đumbir, biber... Naime, kada su mleveni, ovi začini brzo gube aromu čak i kada ih pravilno čuvate, ali ako ih nabavite u štapiću, zrnu ili korenu možete ih i do tri godine čuvati u zamrzivaču, a da gotovo uopšte ne izgube svojstva.

Galangal, Hrana, Azijska kuhinja, Azijska hrana, Začini, Začin
foto: Profimedia

* Čuvajte ih na suvim i tamnim mestima Bilo da su celi ili mleveni, svetlost, vazduh, vlaga i toplota najveći su neprijatelji začina. Zato ih nemojte čuvati u providnim, staklenim teglicama, naročito ako ih držite okačene na polici na zidu, jer su tako suviše izloženi svetlosti. Najbolje su metalne kutije ili keramičke posude sa hermetičkim poklopcima. Takođe, police nikada ne smeju da budu smeštene iznad sudopere ili šporeta, zbog toplote i vlage koje škode začinima. Najbolje mesto za čuvanje manjih količina začina su kuhinjski ormarići, dok veće količine možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču. Cele začine možete slobodno do tri godine čuvati u zamrzivaču, a mlevene do šest meseci. Manje količine začina, naročito ako ste otvorili pakovanje, nikako nemojte stavljati u frižider, jer će pokupiti vlagu. * Jednom godišnje proverite boju i miris začina Čak i kada ih pravilno skladištite, mogu da izgube svežinu i miris. Bacite one koji su izgubili svežinu i miris i nabavite nove količine, jer ćete tako uvek znati koliko su stari. * Sveže aromatično bilje majčinu dušicu, bosiljak, majoran ili žalfiju možete preko cele godine nabaviti u rasadnicima i gajiti ih shodno uslovima koji im trebaju. Tako ćete uvek imati pri ruci sveže, aromatične i ukusne začine. MEŠAVINE PO VAŠOJ ŽELJI Od mešavine svežih mediteranskih začinskih biljaka možete napraviti aromatično ulje, so ili žele koji će u kombinaciji sa sirom, različitim pečenjima i ribom zaista obogatiti ukus i aromu vaših jela. AROMATIČNI MIKS Potrebno je: po kašika iscepkanih listića majčine dušice, bosiljka, majorana i žalfije i kašika strugane limunove kore. Listiće začinskog bilja odvajajte od grančica prstima, operite pod mlazom hladne vode i raširite na upijajući papir da se osuše. Veće listiće iscepkajte pa sve zajedno sa struganom limunovom korom pomešajte, preručite u metalne kutijice ili u keramičke teglice sa hermetičkim poklopcem i čuvajte na suvom, hladnom i mračnom mestu. Napomena: Najpoznatiji svetski kuvari tvrde da bez ovakve mešavine nema dobrog i ukusnog omleta, kajgane, različitih sosova ili preliva za salate i testeninu.

ŽELE OD ZAČINSKOG BILJA Potrebno je: 2 šolje za belu kafu fine mešavine začinskog bilja (majčina dušica, bosiljak, majoran i žalfija), 2,5 dl nezaslađenog bistrog soka od jabuke ili suvog belog vina, 2,5 dl vode, 2,5 dl vinskog sirćeta, 5 ravnih šolja šećera i 57 g listića želatina. U dubljoj posudi od inoksa pomešajte listiće aromatičnih trava, dodajte jabukov sok, vodu i vinsko sirće i kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, skinite je sa ringle, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, pa dodajte listiće želatina koje ste prethodno otopili u mlakoj vodi i ocedili. Promešajte da se želatin sasvim otopi, ponovo poklopite i ostavite da stoji najmanje dva sata. Vratite posudu na ringlu i kada ponovo proključa dodajte šećer i kuvajte minut-dva, uz stalno pomeranje šerpe na ringli. Još topli žele sipajte u zagrejane, sterilisane tegle, hermetički ih zatvorite i ostavite da se sasvim ohlade. Napomena: ovako pripremljen žele može se koristiti 6 meseci i savršen je dodatak različitim kanapeima, svim vrstama pečenja, slanim grickalicama i siru.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.