ZA RUČAK
DOMAĆICE, UBACITE 1 VRSTU MESA U SVADBARSKI KUPUS I NEĆETE SE POKAJATI: Starinski RECEPT koji BAŠ KIDA
Preukusan je, a jedna vrsta mesa mu daje šmek
Svadbarski kupus na ovaj način će vam se toliko svideti da ćete zaboraviti na neki drugi recept.
Preukusan je, a jedna vrsta mesa mu daje šmek.
Sastojci
Potrebno je:
2 kg kiselog kupusa
1/2 kg svinjskog mesa od plećke
1/2 kg junećeg mesa od buta
1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
1/2 kg suve, mesnate, slanine
1 veća glavica crnog luka
4 veća češnja belog luka
1 puna kašika masti
1 kašika aleve paprike
biber u zrnu
voda
Priprema
Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.
U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.
Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.
Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata.
Ovaj specijalitet poslužiti sa projom. Ja nisam solila jelo, jer mi je kupus bio slan, kao i suvo meso. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!