njami
BAKIN KOLAČ PO ORIGINALNOM RECEPTU: Postali su tradicija NAJUKUSNIJEG DORUČKA, brza i laka priprema
Da li ste znali odakle nam dolaze vafli ili kod nas poznatiji bakin kolač?
Dve evropske zemlje koje su možda najodgovornije za evoluciju vafla kakve danas poznajemo su Belgija i Holandija. Širom Evrope, nacije su razvile svoje recepte i ukuse za vafle.
U Ameriku holandski vafli stižu 1620. godine sa hodočasnicima. Tada počinju da se prelivaju javorovim sirupom, popularnim tečnim zaslađivačem koji je bio jeftiniji i dostupniji od granuliranog šećera, koji je morao da se uvozi.
Vafli su postali deo tradicije i sastavni deo najukusnijeg doručka, a kod nas su pozantiji kao bakin kolač ili galete.
Sastojci:
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
3 kašike šećera
480 ml mleka
2 jajeta
50 g putera
Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Odvojite žumanca od belenaca, pa žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilu i šolju mleka. Dodajte smesu sa brašnom i sjedinite, pa sipajte još jednu šolju mleka i umutite.
U belanca dodajte so i umutite u čvrst šne. Lagano ih umešajte u smesu sa žumancima. Zagrejte posudu za vafle i nauljite, pa sipajte malo dobijenog testa. Pecite vafle dok ne utrošite testo. Poslužite sa medom, voćem, čokoladom, džemom...
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!