![OVO POZNATO POVRĆE SRBI STAVLJAJU U SVAKO JELO: Doktor otkrio šta radi PANKREASU i JETRI jednoj grupi ljudi](/data/images/2018/08/27/14/416833_sargarepa01-news1-zorana-jevtic_ls.jpg)
vaŽno
OVO POZNATO POVRĆE SRBI STAVLJAJU U SVAKO JELO: Doktor otkrio šta radi PANKREASU i JETRI jednoj grupi ljudi
U sirovom obliku ovo povrće može biti opasno zbog visokog sadržaja grubih vlakana
Šargarepa se često preporučuje da bude uključena u ishranu, jer sadrži veliku količinu vitamina. Međutim, u slučaju nekih bolesti ovo povrće treba koristiti s oprezom! O tome je u intervjuu za "aif.ru" govorila klinička genetičarka i nutricionista Svetlana Perez de Montes Raterik.
- Šargarepa je odlično korenasto povrće koje može biti veoma korisno kao dodatak u ishrani. Kao takvo, povrće ne nosi nikakvu štetu, ali postoje neke kontraindikacije za njegovu upotrebu. Na primer, pankreasu i jetri je izuzetno teško da obrađuju vitamin A, koji se u velikim količinama nalazi u korenastom povrću u obliku beta-karotena. Zbog toga, pacijenti koji pate od bolesti ovih organa treba sa opreznošću da konzumiraju ovu namirnicu - objasnila je Svetlana.
![Šargarepa](/data/images/2019/02/09/10/509931_sargarepa01-news1-zorana-jevtic_ff.jpg?ver=1674118578)
Osim toga, prema rečima stručnjaka, sirova šargarepa može biti opasna zbog visokog sadržaja grubih vlakana. Pored toga, sok od takvog svežeg povrća može da iritira sluzokožu želuca, kao i da pogorša stanje u prisustvu čira na želucu. Pacijentima sa ovom dijagnozom se ne preporučuje da jedu šargarepu čak ni kuvanu.
Takođe, specijalista ističe da šargarepu treba sa oprezom jesti ako bolujete i od akutnog pankreatitisa, hronične bolesti jetre, dijabetes melitusa, kolitisa i gastritisa.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!