STAVITE KORU OD 1 VOĆKE U POSNI SLAVSKI KOLAČ: Malo ko zna da mu TO DAJE mekoću
Posni slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

recept

STAVITE KORU OD 1 VOĆKE U POSNI SLAVSKI KOLAČ: Malo ko zna da mu TO DAJE mekoću

Mekoću mu daje jedna voćka

Objavljeno:

Ovakav posni slavski kolač se topi u ustima.

Mekan je kao duša, a videćete i zbog čega.

Mekoću mu daje jedna voćka.

Posni slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

Sastojci

Za testo:

1,5 kg mekog brašna

1 kvasac

1 kašičica soli

Posni slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

2 kašike ulja

malo strugane limunove kore

4 kašike šećera

Za ukrase:

250 g brašna

Posni slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

1 kašičica soli

voda

Za premazivanje:

1/2 čaše vode

1 kašika šećera

Priprema

Kvasac razmutiti u decilitru mlake vode, sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da ukisne na toplom mestu desetak minuta.

U posudu za mešenje staviti brašno pa u njega umešati ukisao kvasac i dodati mlake vode koliko je potrebno, kao i šećer, so, limunovu koru i ulje. Zamesiti srednje čvrsto i elastično testo. Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji na toplom i naraste dok skoro ne popuni celu posudu.

Posni slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

Testo još jednom premesiti, a zatim od dve trećine testa napraviti loptu i staviti ti je u sredinu podmazanog i brašnom posutog kalupa za pečenje ili šerpe. Od ostatka testa napraviti manje loptice i poređati ih sa svih strana oko veće lopte koju ste već stavili u šerpu. Premazati odozgo kašikom šećera rastvorenom u malo vode.

Za ukrašavanje kolača napraviti drugo testo od brašna, soli i vode koliko je potrebno da testo bude čvršće. Napraviti pletenicu prvo i postaviti je oko kolača i po sredini (popreko) u obliku krsta, a zatim modlicama izvlačiti ukrase po želji. Sve ukrase dobro premazati takođe šećerom rastorenim u vodi, da bi se zalepili za kolač i ne bi razdvojili u toku pečenja od kolača.

Posni slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

Kolač peći u umereno zagrejanoj rerni, ja sam pekla na 180 stepeni, a zatim smanjila na 140 i tako se pekao skoro 2 sata. Kada je pečen, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa izručiti iz šerpe.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.