RECEPT
PASTIRSKA PITA NA SRPSKI NAČIN: Nećete joj ODOLETI, malo je drugačija od ORIGINALA - evo kako se PRAVI
Od kremastog pirea ćete, zahvaljujući jednom triku, dobiti savršenu hrskavu koricu
Jedno od najpoznatijih engleskih jela jeste pastirska pita. Ovaj specijalitet se pravi od mlevenog mesa, povrća i pire krompira, a srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koji pastirsku pitu čine još ukusnijom.
Kada je u pitanju kora, sve je isto - pravi se od pire krompira, ali uz trik koji je Džejmi Oliver otkrio i zahvaljujući kojem je hrskavija. Tajna je u prezlama i majčinoj dušici.
Umesto mlevenog mesa, koristite svinjsku plećku, a nikako nemojte da zaboravite da dodate slaninu, koja će ovom jelu dati posebnu draž.
Takođe, ono po čemu se ovaj recept razlikuje od originala, jeste sir koji se posipa preko povrća.
Isprobajte ovaj recept obavezno, jer apsolutno vredi, u šta ćete se i sami uveriti.
Vreme pripreme:
60 minuta
Sastojci:
2 kg krompira
2 kg svinjske plećke
300 g slanine
2 crna luka
2 šargarepe
3 štapića celera
150 g tvrdog sira
3 čena belog luka
majčina dušica
50 ml belog vina
puter
Priprema:
Oljuštite i isecite krompir, a zatim ga skuvajte.
Propržite u tiganju seckanu slaninu, a zatim dodajte seckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće bude omekšalo, dodajte i seckani beli luk.
Začinite sve po želji, pa dodajte i belo vino. Isključite šporet nakon što vino bude isparilo.
Procedite krompir, začinite ga, dodajte puter, a zatim ga dobro ispasirajte.
Premažite uljem tepsiju u kojoj ćete peći pitu, a zatim bogato pospite prezlama i majčinom dušicom.
Dno i ivice tepsije obložite pire krompirom, pa zatim stavite iscepkano meso, pa povrće. Preko izrendajte sir i zatvorite pire krompirom.
Pecite pitu oko 45 minuta na 200 stepeni.
Bon appetit!
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!