ORIGINALAN RECEPT ZA PIJANE RUŠTULE: Ovo je tajna HRSKAVOG DESERTA
Ruštule, Foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

njami

ORIGINALAN RECEPT ZA PIJANE RUŠTULE: Ovo je tajna HRSKAVOG DESERTA

Pospite ih šećerom u prahu i uživajte

Objavljeno:

Pijane ruštule su primorska hrskava poslastica. Postoji više naziva ove poslastice, a ukus je toliko jedinstven da ćete je stalno praviti.

Sastojci:

500g brašna

5 jaja

5 kašika ulja

5 kašika šećera

5 kašika mleka

prašak za pecivo

3 kašike rakije

narendana korica limuna

ulje za prženje

šećer u prahu

Ruštule
foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Priprema:

Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo.

Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati sve dok testo ne postane elastično.

Testo prebaciti na radnu ploču posutu brašnom, doraditi ga još par minuta, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.

Ruštule
foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje. Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće. Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu. Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.

"Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)".

(Espreso/NajŽena/Lana Vidović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.