OBRATITE PAŽNJU
OVU PITU PRAVE U PRIZRENU I KOSOVSKOJ MITROVICI A NOSI NAJRUŽNIJI NAZIV: Narod je jede kao da je POSLEDNJA NA SVETU
Poprskajte uljem i ostatkom oraha i pecite na 200 stepeni
Neobične kombinacije od davnina daju nove ukuse, kao što ga ima ova starinska pita iz Prizrena. Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja. Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Sastojci:
Za testo: 500-600 g brašna, 2 kašike ulja, pola kvasca, 200 ml vode, 100 g seckanih oraha.
Za fil: 3–4 glavice crnog luka, 150 g seckanih oraha, biber, ljuta tucana paprika, so po potrebi.
Priprema:
Za nadev izdinstajte luk na ulju s malo soli. Kad bude gotov, pomešajte ga sa 150 g oraha, biberom i tucanom paprikom.
Od vode, kvasca, malo soli i ulja zamesite testo i ostavite da odstoji deset minuta. Podelite ga na tri dela, svaki premažite uljem, pospite sa 50 g seckanih oraha, premesite i tako uradite još dva puta.
Razvijte kore oklagijom, prvu stavite u tepsiju, poprskajte uljem, te rasporedite polovinu pripremljenog nadeva. Zatim stavite drugu koru, nanesite nadev, pa pokrijte pitu trećom korom.
Poprskajte uljem i ostatkom oraha i pecite na 200 stepeni.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!