EVO KAKO DA UŽIVATE U BOŽIĆNOJ TRPEZI, A DA VAM NE PRESEDNE: Bitno je i da prepoznate OVE OKIDAČE
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

pazite se

EVO KAKO DA UŽIVATE U BOŽIĆNOJ TRPEZI, A DA VAM NE PRESEDNE: Bitno je i da prepoznate OVE OKIDAČE

Pripazite da vam gušt ne postane problem

Objavljeno: 16:25h

Ko se nije ugojio za novogišnje praznike, kao da ih nije ni slavio. Sezona slava, Noga godina, a sada je na red došao i Božić. I tako, jedino o čemu razmišljate su pihtije, sarme, ruska salata, pečenje. Koliko god zvučalo primaljivo, pun stomak može izazvati mučninu, probavne probleme, osećaj nadutosti. Evo nekoliko saveta kako da se dobro najedete, a bez posledica.

Prepoznajte svoje okidače

Božićna trpeza uvek deluje potpuno neodoljivo. Iako biste možda probali od svega po malo, ukoliko niste vi pripremali hranu, bilo bi dobro da se prvo raspitate o sastojcima koji su korišćeni za pripremu svakog jela.

"Bilo da se radi o mlečnim proizvodima, glutenu ili nekoj drugoj hrani, važno je znati o intoleranciji na hranu i drugim uzrocima stomačnih tegoba kako biste ih izbegli, odnosno sprečili probavne probleme poput nadimanja", rekao je za Healthline Majkl Hartman, stručnjak za ishranu.

Ukoliko ste otišli u goste, diskretno pitajte domaćina o sastojcima koje je koristio za pripremu obroka.

Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice

Ne čuvajte "mesto u stomaku" za obilan obrok

Naravno da svi želimo da "sačuvamo mesta" u stomaku za bogatu Božićnu trpezu, ali redovno konzumiranje hrane tokom dana može vam pomoći da izbegnete prejedanje.

Umesto da "štedite" sve svoje kalorije za obilan obrok, uzimajte redovne obroke kako biste održali varenje tokom dana, ali i da ne biste pregladneli i nekontrolisano navalili na sve što vidite na stolu.

Česnica
foto: Profimedia

Pokušajte sa zdravijom verzijom

Ne dopustite da vas prevare "gladne oči". Pre nego što napunite tanjir, dobro pogledajte šta se sve nalazi na stolu.

Verovatno će vam povrće biti najmanje privlačno, ali ono dosta pomaže u smanjenju nadimanja, osim ako se ne radi o rotkvama i kupusu.

Ograničite unos alkohola

Iako bez njega ne prolazi nijedna proslava, konzumiranje alkohola nakon obilnog obroka može pogoršati nadimanje.

"Alkohol je zapaljenska supstanca koja može usporiti varenje i povećati zadržavanje vode, čineći da se osećate pospano. To takođe može dovesti do otoka u telu, što dalje može dovesti do stvaranja gasova, nelagodnosti i nadimanja", rekao je Hartman.

(Espreso/Ekspres.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.