![MESO MEKANO KAO DUŠA, A KOŽICA HRSKAVA: Pečenje iz rerne za POTPUNU BOŽIĆNU TRPEZU, evo u čemu je TAJNA! (RECEPT)](/data/images/2018/12/29/22/487213_pecenje01-news1-filip-plavcic_ls.jpg)
topi se u ustima
MESO MEKANO KAO DUŠA, A KOŽICA HRSKAVA: Pečenje iz rerne za POTPUNU BOŽIĆNU TRPEZU, evo u čemu je TAJNA! (RECEPT)
Evo kako se pravi pečenje u rerni - napravite ga za Božićnu trpezu, svi će biti oduševljeni hrskavom kožicom i mekanim mesom!
Mnogi misle da je pravljenje pečenja "nauka" za koji je potrebn a profesionalna oprema ili velika veština, ali uz malo truda savršeno pečenje možete napraviti i sami kod kuće! Odličan je izbor za prazničnu trpezu kao što je Božićni ručak.
![Božićni ručak](/data/images/2021/12/23/23/1064357_profimedia0211931530_ff.jpg?ver=1673042769)
Potrebni su vam kvalitetni sastojci - lepo meso, so koja nije previše sitna i malo truda, i bićete impresionirani. Pečenje će iznutra biti sočno i mekano, a spolja će korica biti hrskava i slana, nećete moći da je se zasitite! Imamo nekoliko super trikova koje svako može da primeni i napravi nezaboravno pečenje u svojoj kuhinji!
Sastojci:
- Komad svinjske plećke sa kožicom od oko 3 kilograma
- 3 kašike soli
- 2 kašike bibera
- Maslinovo ulje
Priprema:
Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima.
Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa.
Čak i sat vremena u frižideru će napraviti razliku!
Kada ste dobro osušili meso, rernu upalite na 220 stepeni.
![Rerna](/data/images/2022/01/21/13/1086527_untitled_ff.jpg?ver=1673042555)
Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.
Okrenite sada meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem.
Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da masirate.
Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki delić, dodatno utrljavajući rukama.
So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen, neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.
Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, i stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni.
Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.
Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar.
![Pečenje](/data/images/2021/12/22/23/1063381_screenshot-234_ff.jpg?ver=1673042634)
Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh.
Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i neka se tako peče poslednjih 30 minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši.
Neka ostane pokriveno 20 minuta a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.
(Espreso / Stvarukusa.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!