za ručak
HRVATI PODVARAK NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 SASTOJKA: Razlikuje se od NAŠEG, kuvarice same PROCENITE
Podvarak je najlepši sa vrućom projom, mada ga mi volimo i sa najobičnijim krompirom, skuvanim u ljusci
Napravite podvarak na hrvatski način.
1 kg kiselog kupusa ribanca
1/2 kg mesa (ćuretina, piletina, svinjsko...)
250 gr suvog mesa (ili prošarane slaninice)
1 praziluk
4 glavice crnog luka
malo ulja (ili masti)
6 kašika pirinča
malo aleve paprike
4 čena belog luka
1 crvena paprika (ili par kašika ajvara)
2 lovorova lista
malo soli i bibera
Priprema
1.
Iseći luk i praziluk, pa ga podeliti u dve šerpe. Siapati u svaku po malo ulja i (ili) masti. U jednoj šerpi će se pržiti luk, meso i slaninica, a u drugoj luk i kupus. Tako će jelo biti brže gotovo.
Luk i praziluk ispržiti, pa dodati meso i suvo meso (slaninicu) i sve pržiti petnaestak minuta.
2.
Pre prženja, kupus obavezno (iako i nije prekiseo) oprati iz dve -tri vode (biće mnogo ukusniji), zatim ga rukama dobro ocediti i staviti da se prži sa lukom i prazilukom. Nakon desetak minuta prženja, dodavati po malo vode i dinstati ga bar još pola sata. Dodati začine, redom kako su navedeni (samo so dodati oprezno, jer su slani i kupus i suvo meso).
Izdinstan kupus sa začinima promešati sa isprženim mesom, dodati opran pirinač,i sve sipati u posudu u kojoj će se zapeći u rerni, zagrejanoj na 200 stepeni 30 - 40 minuta. Doliti 2-3 dl vode, tek da kupus ogrezne.
4.
Podvarak je najlepši sa vrućom projom, mada ga mi volimo i sa najobičnijim krompirom, skuvanim u ljusci.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!