recept
ODLIČNA ZAMENA ZA SVINJSKO PEČENJE: Ovaj trik će kožicu napraviti HRSKAVOM (VIDEO)
Lako napravite najbolje svinjsko meso kod kuće
Za Novu godinu na trpezi je obavezno pečenje i ruska salata, ali umesto toga možete da poslužite sočno svinjsko meso i neku drugu svečanu salatu koja dostojno menja kraljicu praznične trpeze. Meso se ne priprema teško, a najbolje od svega je što i ne košta puno. Servirajte sa pečenim krompiromkakav niste pravili do sada.
Sastojci:
- 2,2 kg-2,5 kg svinjskog mesa po želji
- 1 kašika morske soli
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica svežih listova timijana
- 1 kašika svežeg peršuna
- 1/4 kašičice bibera
Za sos:
- 4 jabuke
- sok od 1/2 limuna
- 3 pileće kocke za supu
- 720 ml toplog bujona od povrća
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice umaka po želji
- 2 kašike kukuruznog brašna/kukuruznog skroba
- 5 kašika hladne vode
Priprema:
Meso isecite na romboide ili u obliku dijamanta (masniji deo mesa). Pomešajte beli luk, biber, seckani timijan i peršun, pa premažite meso. Bogato utrljajte so. Kuhinjskim koncem zavežite na par mesta, a onda u pleh stavite rešetku i meso stavite preko rešetke. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 2,5 sata.
Izvadite meso iz rerne posle 2,5 sata i pojačajte temperaturu na 220°C. Sipajte sok od mesa u šerpu, pa na pleh vratite rešetku i meso i vratite u rernu na još 20-25 minuta. To će učiniti kožicu hrskavom, ali vodite računa da ne izgori. U šerpu sa masnoćom dodajte izmrvljene kocke supe, kao i bujon. Posolite i pobiberite i ostavite da proključa.
Pomešajte brašno/skrob sa vodom i sipajte u sos. Mešajte i kuvajte još nekih 5 minuta. Izvadite meso i ostavite da odmori nekih 10 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!