NJAMI
STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJU PAMTE NAŠI RODITELJI: Malo ko za nju zna, a od nje NEMA NIŠTA UKUSNIJE
Ovaj ukus pamte naši roditelji. Napravite sjajnu pitu sa jabukama, odmah zapišite recept
Sastojci
Za testo:
400 g mekog brašna
1 prepuna kašičica praška za pecivo
malo soli
1 kesica vanilin šećera
150 g kristal šećera
150 g masti
1 jaje
1 dl mleka
1 prepuna kašika kisele pavlake
Za voćni fil:
1500 g kiselkastih jabuka
150 g suvog grožđa
150 g kristal šećera
malo mlevenog cimeta
malo mlevenog karanfilića
Za posipanje:
malo šećera u prahu
malo mlevenog cimeta
Priprema
Izrada testa: Brašno sa 1 punom kašičicom praška za pecivo prosejati. Zatim dodati kristal šećer 1 kesicu vanilin šećera i malo soli te rukama izmešati. Dodati mast, mleko i kiselu pavlaku. Rukama dobro izraditi testo da bude glatko. Od testa sačiniti 2 lopte i pustiti da se testo malo odmori prekriveno. Jabuke oljuštiti i očistiti od koštica te rendati na listiće. Suvo grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri. Rendane jabuke podeliti na 3 dela i svaki prodinstati na suvo, na srednjoj temperaturi približno po 5 minuta svaku turu. Prodinstanim jabukama dodati dodati 150 gr. šećera, malo cimeta u prahu i malo karanfilića u prahu (može se koristiti 1 kašičica mešavine začina Kotanyi Pita sa jabukama), i pustiti da se ohlade. U ohlađene jabuke dodati oceđeno suvo grožđe. Tepsiju veličine 29,5 cm x 20,3 cm (vanjska mera 37,5 cm x 25 cm) namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Papir za pečenje takođe namazati margarinom dno i stranice. Jednu loptu testa malo premesiti i razvaljati oklagijom na veličinu 29,5 cm x 20,3 cm. Testo malo pobrašniti i namotati na oklagiju i lagano odmotavati sa oklagije sa jednog kraja tepsije na drugi kraj. Ako testo pukne prilikom unosa u tepsiju rukama izravnati. Testo viljuškom izbockati preko cele površine. Na testo staviti dinstane jabuke sa suvim grožđem.
Drugu loptu testa malo izmesiti i razvaljati oklagijom na veličinu 29,5 cm x 20,3 cm, namotati na oklagiju i lagano odmotavati testo sa oklagije sa jednog kraja tepsije na drugi kraj. Testo viljuškom izbockati preko cele površine.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stupnjeva i peći oko 30 minuta dok ne postane rumeno. Lagano uhvatiti krajeve papira za pečenje zajedno sa tepsijom, nagnuti tepsiju i polako će kolač sam iskliznuti na tacnu za serviranje.
Pečeni kolač posuti šećerom u prahu i mlevenim cimetom.
(Espreso/Recepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!