zimnica
KUVARICA OTKRILA STARINSKI RECEPT ZA KUPUS RIBANAC: Ovako su spremali NAŠI STARI, već posle 3 DANA može da se JEDE
Kupus *narendajte* na secku ili nožem ako ste vešti
Postoji mnogo različitih priprema kiselog kupusa za zimu, a ovaj je jedan od najbržih.
Jednostavno ćete ga spremiti, a može se jesti već nakon par dana.
Sastojci:
Priprema:
Ako ste kao ja kasno ostavili glavice kupusa u bure na kiseljenje, onda napravite ribanac, za 3 dana imaćete odličan kiseo kupus, za salatu ili podvarak. Ja sam ovom prilikom pripremila malu količinu u tegli od 2 litra. Nije kasno, imaćete kiseli kupus za novogodišnji doček. Kupus *narendajte* na secku ili nožem ako ste vešti. U većoj posudi kupus posolite i dobro promešajte da se podjednako osoli.
Prekrijte posudu i ostavite bar 1/2 sata da odstoji i otpusti sokove. Povremeno promešajte. Pripremite teglu ili neku plastičnu kanticu koju ste prethodno dobro oprali U pripremljenu teglu kašikom dodajte kupus, pritiskajući da što više kupusa stane u tegli. Postupak ponavljajte dok do vrha napunite teglu. Pritisnite plastičnom rešetkom da kupus oblije sok.
Teglu povežite gazom ili platnenom salvetom, stavite je u dublji tanjir, kako bi prilikom vrenja sok mogao da se sacedi u tanjir. Ostavite uz neki izvor toplote, peć ili radijator. Čim počne da vri, to ćete znati kad sok počne da se sliva u tanjir, pomerite teglu na hladnije mesto.
Trećeg dana kupus još *vri*, ali je već dobar za jelo. Probajte, svežeg kupusa ima preko cele godine.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!