korisno
OVO JE REŠENJE ZA LOŠ ZADAH: Tajna se krije u u OVIM TRIKOVIMA, posle ovoga više nećete imati PROBLEMA
Ishrana je ključ
Najčešći uzroci lošeg zadaha, koji nemaju veze sa tim šta ste konzumirali, pre svega su: loša oralna higijena i gastroenterološki problemi. Tu može pomoći češće pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, ali i posvećivanje više pažnje zdravoj ishrani.
Ljudi su već od davnina primetili da im je dah svežiji nakon što pojedu zeleno lisnato povrće. To je zasluga hlorofila koji lišću daje zelenu boju. Osim što uništava mikrobe u ustima i tako pomaže u borbi protiv neugodnih mirisa u usnoj šupljini, hlorofil ujedno uklanjanja i toksine u probavnom sistemu. Zato onima koji pate od lošeg zadaha, stručnjaci preporučuju da jedu zeleno lisnato povrće ili da piju sokove od sveže ceđenog povrća.
Peršun je jedan od najpoznatijih boraca protiv lošeg zadaha, no i drugo bilje može biti jednako učinkovito. Korijander, zelena metvica, ruzmarin i drugo bilje bogato hlorofilom pomaže u sprečavanju lošeg zadaha. Možete žvakati bilje ili od njih napraviti čaj.
Jogurt
Dnevna doza jogurta dokazano smanjuje nivo hidrogensulfida u ustima, koji uzrokuju zadah, ali i rešava se nezdravih bakterija, jer je jedno istraživanje dokazalo smanjenje karijesa i bolesti desni kod osoba koje ga redovno konzumiraju.
Jabuke, celer i ostala hrskava hrana
Jabuke, šargarepe, celer i slične namirnice pomažu u povećanoj proizvodnji tečnosti koja održava usnu šupljinu ispranom i čistom.
Đumbir
Iako se odavno koristi kao lek za smirivanje želučanih tegoba, isto povoljno deluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite sveži đumbir i pomešajte ga s limunom i toplom vodom. Đumbir žvaćite sirov, a ako vam je jako ljut, možete ga jesti s parčetom jabuke.
Paprika, papaja i ostalo voće bogato C vitaminom
Bakterije odgovorne za proizvodnju lošeg zadaha nisu u dobrim odnosima s C vitaminom, koji je važan u prehrani pri sprečavanju bolesti desni i giingivitisa. Premda mnogi ljudi uzimaju C vitamin u obliku dodatka prehrani, pripazite jer on može uzrokovati i gastroenterološke probleme koji pak mogu još više pogoršati zadah.
Zeleni čaj
Dok kiseline i enzimi iz kafe mogu vaš dah učiniti mirišljavim poput mešavine prljavih čarapa i poljskog zahoda, zeleni čaj sprečava loš zadah, za šta su zaslužni flavonoidi koji se u njemu nalaze.
(Espreso/Informer)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!