TREBA DA ZNATE
DA LI ZNATE ŠTA JE "CVETANJE ČOKOLADE"? To se dešava NA NJOJ a malo ko primeti
Pronašli ste staru čokoladu i oduševili se, jer vas se baš u tom momentu jede slatko?
E, sad dobro sagledajte situaciju. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, ali s druge strane na njemu se nalazi čudan beli sloj i niste sigurni o čemu se tačno radi. Još važnije, smete li pojesti takvu čokoladu?
Zapravo se radi o “cvetanju” čokolade, te je ona potpuno sigurna za konzumaciju.
Postoje dve vrste ove pojave – šećerno cvetanje (beli sloj obično je suv i pegav) i masno cvetanje (obično se radi o masnim belim prugicama).
Šećerno cvetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posledica nepravilnog skladištenja, na primer kada čokoladu čuvate na toplom mestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.
Masno cvetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplom mestu može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promene temperature. Budući da je beli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, ali cvetanje će uticati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!