OVO JELO SE ČESTO JEDE U SRPSKIM KUĆAMA, I NIPOŠTO GA NE SMETE PODGREVATI: Evo i zašto
Spanać, Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

paŽnja

OVO JELO SE ČESTO JEDE U SRPSKIM KUĆAMA, I NIPOŠTO GA NE SMETE PODGREVATI: Evo i zašto

Prilikom skladištenja spanaća, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom ključanja pretvaraju u nitrite

Objavljeno:

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koji se apsorbuju iz zemlje preko korena.

Prilikom skladištenja spanaća, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom ključanja pretvaraju u nitrite.

Oni su opasni jer se kombinuju sa aminima u telu i stvaraju visoko kancerogena jedinjenja koja nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar fon Kram.

spanać
foto: Profimedia

Ako spanać samo nakratko zagrejete neposredno pre konzumiranja, ne morate da brinete, rekao je Fon Kram, upozoravajući da se to ne odnosi na veoma malu decu, koja bi u najekstremnijem slučaju mogla da se uguše.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.