EVO ZBOG ČEGA OSEĆATE GLAD ODMAH NAKON DORUČKA: Jednu GREŠKU mnogi prave, a baš zbog nje se gomilaju KILOGRAMI
Doručak, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

EVO ZBOG ČEGA OSEĆATE GLAD ODMAH NAKON DORUČKA: Jednu GREŠKU mnogi prave, a baš zbog nje se gomilaju KILOGRAMI

Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osećate neizmernu glad i prazninu u želucu

Objavljeno:

Mnogo puta smo slušali o tome kako je doručak najvažniji obrok, a ako vam se često dešava da ste nakon doručka ponovo gladni, možda je to iz sledećih, naizgled bezazlenih, razloga.

Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osećate neizmernu glad i prazninu u želucu. Ako u kratkom periodu nakon doručka imate potrebu da ponovno jedete, to može da oteža održavanje normalne telesne težine.

A postoji nekoliko razloga zašto osećate glad vrlo brzo nakon doručka:

Ne unosite dovoljno kalorija

Prvi obrok u danu bi trebalo da bude u rasponu između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate da izgubite koji kilogram, kalorijska vrednost doručka bi trebalo da bude između 300 do 350 kalorija, a ako pokušavate da održavate telesnu težinu, doručak bi trebalo da ima od 350 do 400 kalorija. To su vrednosti kojima treba da se vodite, odnosno o kojima treba da razmislite prilikom izbora namirnica za doručak.

Nutritivna vrednost namirnica nije odgovarajuća

Ono šta jedete je još važnije od toga koliko jedete. Prema nutricionistima Stefani Klark i Vilou Džaroš iz "R. D, C & J Nutrition", važno je da svaki doručak sadrži proteine ​​jer će oni da daju duži osećaj sitosti i tako će da spreče naglu glad.

Ali, doručak treba da sadrži i ugljene hidrate koji su potrebni za energiju i zdrave masti za sitost. Zato bi doručak trebalo da sadrži oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama uglenih hidrata i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Hrana bogata vlaknima je, takođe, važna jer je za njenu probavu potreban duži period što doprinosi osećaju sitosti.

Loš izbor namirnica

Pecivo, mlečni proizvodi, sir, tost, palačinke, pahuljice su samo neki od prilično popularnih izbora za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti jer ne sadrže sve četiri hranjive materije- proteine, ugljene hidrate, zdrave masti i vlakna.

Ako se odlučite za slatku hranu poput pekmeza, mafina, peciva punjenih čokoladom, takođe ćete da ostanete gladni jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni. Ako ne možete da odustanete od jutarnje slatke poslastice, pronađite načina da ih kombinujete sa drugim namirnicama koje će da vam daju potrebnu dozu energije.

Namirnice, Špajz, Zimnica, Hrana, Tegle, Ostava
foto: Profimedia

Simptomi koje imate možda ne uzrokuju glad

Glavobolja, umor i mučnina mogu da budu znakovi gladi, ali zapravo mogu da budu znak nečeg sasvim drugog.

Ako ste neprestano gladni, to može da znači da vam nedostaje sna, da ste dehidrirani, da ste u PMS-u, a moguće je i da ste konzumirali previše šećera ili da vam je količina šećera u krvi počela naglo da pada. Zato na trenutak razmislite o tome kako se osećate i pokušajte da otkrijete da li ste zaista gladni.

Potrebna vam je užina

Doručak bi trebalo da osigura sitost tri do četiri sata. Ako ustajete rano ujutro i doručkujete odmah nakon buđenja, moguće je da ćete da budete gladni mnogo pre ručka i to je u redu.

Zato na posao ponesite užinu koja će da vam osigura proteine, ugljene hidrate i zdrave masti i neće da ima kalorijsku vrednost višu od 150 kalorija. Tako ćete da budete siti, ali nećete da pojedete više nego što je vašem organizmu do ručka potrebno.

Primeri dobrog doručka

Doručak
foto: Pritnscreen

Kvalitetan i hranljiv doručak su na primer:

Jaja sa tostom i voćem - napravite kajganu sa dva jaja i uz to pojedite krišku celovitog pšeničnog tosta premazanog sa malo namaza od avokada ili maslaca od badema i pola šoljice voća.

Ovsena kaša - činjenica je da sama po sebi neće da ponudi dovoljno proteina, pa je skuvajte sa mlekom umesto sa vodom i umešajte u kašu protein u prahu, maslac od oraha ili jogurt. Na kraju, kada kaša bude kuvana, dodajte sveže voće, lanene ili čia semenke i orašaste plodove.

Jogurt - u posudu sa jogurtom ili kefirom dodajte sveže voće, seckane orahe i granolu.

(Espreso/Zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.