DOMAĆA KAFA
SVI GREŠE, A OVO JE PROVERENO JEDINI ISPRAVAN NAČIN PRIPREME KAFE: Probajte i oduševićete se UKUSOM!
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji
Ima nešto posebno u domaćoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!
Prvo i osnovno, za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mešavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja s ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica, pa vratite na šporet i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s ringle i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite lonče na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe:
– Previše mešanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe;
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!
(Espreso / Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!