važno
DOKTORKA OTKRILA KAKO UNIŠTAVATE ORGANIZAM SA KUVANJEM PASULJA: Nikako ga ne POTAPAJTE U VODU, već U OVO
Iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam
Ruska doktorka, endokrinolog Zuhra Pavlova objašnjava zbog čega je potapanje pasulja u vodu važno.
Iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam.
Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, zbog čega se oni izlučuju iz tela, pre nego što uspemo da sačuvamo neku korist od njih.
- Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) - istakla je endokrinološkinja Zuhra Pavlova.
Koje namirnice imaju dosta fitinske kiseline?
Pavlova navodi da zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju imaju dosta fitinske kiseline, kao i neki od orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.
- Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih - kaže Pavlova.
Kako se osloboditi fitinske kiseline?
Doktorka je navela tri načina za neutralisanje ove kiseline:
1. Toplotna obrada
2. Potapanje namirnica u vodu
3. Potapanje u surutku
4. Kombinovana obrada - potapanje, pa potom toplotna.
Jedini nedostatak metode potapanja jeste što zahteva dugo vremena:
Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!